Buy Now
Sign in

Intermittent NULL entries in Database and no Email sent to Admin

hsmith , November 07 2019, 16:35
H
hsmith 11
November 07 2019, 16:35 #389917
We are seeing intermittent NULL entries when the data are saved to the database and log file. Customers seem to get a blank copy of the submission email in this event. However, no email is sent to admin and we are not able to respond to the customer:
2019-11-07_08_33_13-Window.png
I have a single page form with AJAX, server validations and check security fields options selected on settings tab.:
2019-11-07_08_30_20-Window.png
Since the server validations and security fields options are set to on, i do not have any events set up to check captcha or validate fields:
2019-11-07_08_29_55-Window.png
Once the form is submitted, data are saved, emails sent to admin and customer, and thank you page is displayed. I see nothing interesting in the debugger and cannot replicate the issue by submitting to the form myself. From the screenshots above, am i missing something in the setup that would be causing this issue?
Thanks,
Holden
GreyHead 64
November 10 2019, 12:15 #389942
Hi Holden,
I wonder if you need an action to check the Serverside validation?
Bob
ChronoForms technical support
If you'd like to buy me a coffee or two, thank you very much
H
hsmith 11
November 10 2019, 19:41 #389947
Hi Bob,
I tried adding a serverside validation action, but I have gotten the same results over the past 2 days.
2019-11-10_11_38_10-Window.png
I'm wondering if there is an issue with upgrading from chronoforms 5 to 6? The form was originally developed in 5, and the component was upgrading about 6 months ago (start of the issue). The form was unchanged during the upgrade. Do you see any value added by recreating the form from scratch?
Thanks,
Holden
Attachments
2019-11-10_11_38_10-Window.png
2019-11-10_11_38_10-Window.png
(27.3 KiB)
128 Downloads/Views
2019-11-10_11_38_10-Window.png
2019-11-10_11_38_10-Window.png
(27.3 KiB)
154 Downloads/Views
GreyHead 64
November 12 2019, 16:47 #389977
Hi Holden,
It may be simpler to rebuild in v6 rather than pin down exactly where the current bug is :-(
Bob
ChronoForms technical support
If you'd like to buy me a coffee or two, thank you very much
H
hsmith 11
November 14 2019, 02:33 #389995
Hi Bob,
I've recreated the form from scratch in 6.1. However, i just received the first blank entry in 24 hours.
Here a the current settings:
2019-11-13_18_31_26-MOJO_Outdoors_-_Administration.png
and actions setup:
2019-11-13_18_28_47-MOJO_Outdoors_-_Administration.png
I'm very confused on why this would occur. Again, i'm unable to recreate the issue myself, so it's either a configuration in the form, browser incompatibility or something I'm missing??? Any T/S suggestions would be greatly appreciated. I can also provide backend if that helps.
Holden
H
hsmith 11
November 14 2019, 16:51 #390004
I'm beginning to wonder if there's something going on with the "auto" settings. I added a validation step (should be redundant), but still receiving blank emails.
2019-11-14_08_48_29-MOJO_Outdoors_-_Administration.png
How is this possible? I was under the assumption that the actions were read from top to bottom. I.e., if failed the validation step, then it would would not write to DB or send email? Seems like it skipped the DB write and went right to the email. Is there something wrong with my setup?
Attachments
healyhatman 8
November 15 2019, 10:12 #390009
Turn off the auto settings and see what happens.
Web developer at SkySpider.com.au - I DO NOT work for ChronoEngine!
Donations: paypal.me/healyhatman
Professional Work: kamron@skyspider.com.au
Custom CF / CC Plugins and Extensions: skyspider.com.au/store
H
hsmith 11
November 18 2019, 16:26 #390030
I turned off the auto server validation setting. However, i'm still receiving the occasional blank email.
2019-11-18_08_25_08-Holden_Smith_-_Outlook_Web_App.png
2019-11-18_08_22_59-MOJO_Outdoors_-_Administration.png
2019-11-18_08_20_33-MOJO_Outdoors_-_Administration.png
Any thoughts about why I'm still getting blank emails? The event loaders should stop processing if any of them return a false. If it were a bot, it would have to get past the recaptcha check AND the server validation step, before the data are written to the DB and emails sent out.
healyhatman 8
November 19 2019, 03:43 #390040
Very strange. You have log data turned on, what does the log data table look like? Is it also empty on those entries?
Web developer at SkySpider.com.au - I DO NOT work for ChronoEngine!
Donations: paypal.me/healyhatman
Professional Work: kamron@skyspider.com.au
Custom CF / CC Plugins and Extensions: skyspider.com.au/store
H
hsmith 11
November 19 2019, 03:47 #390043
It's showing blank entries in the log table as well with only IP address and creation date filled in.

I can provide backend or more screenshots if you would like to take a look.
H
hsmith 11
November 27 2019, 18:12 #390148
We are still getting blank admin emails and log/database entries. These events occur a couple times a day < 1%. I still don't see what would be causing this.
Any thoughts?
healyhatman 8
November 28 2019, 04:04 #390158
Send me access details and I'll have a look to make sure you've set it up correctly.
Web developer at SkySpider.com.au - I DO NOT work for ChronoEngine!
Donations: paypal.me/healyhatman
Professional Work: kamron@skyspider.com.au
Custom CF / CC Plugins and Extensions: skyspider.com.au/store
H
hsmith 11
December 03 2019, 23:51 #390219
what's the best email to send backend info to? kamron@skyspider.com.au?
healyhatman 8
December 04 2019, 03:22 #390220
Or just PM
Web developer at SkySpider.com.au - I DO NOT work for ChronoEngine!
Donations: paypal.me/healyhatman
Professional Work: kamron@skyspider.com.au
Custom CF / CC Plugins and Extensions: skyspider.com.au/store
H
hsmith 11
December 04 2019, 04:03 #390221
sent via PM. Thanks!
healyhatman 8
December 04 2019, 10:26 #390222
 Answer
Solved it. Because you didn't have Follow Page Order turned on, it didn't know where to get the validation rules from.
It should be fine now, you can test by navigating directly to yoursite.com/formlink?event=submit
Web developer at SkySpider.com.au - I DO NOT work for ChronoEngine!
Donations: paypal.me/healyhatman
Professional Work: kamron@skyspider.com.au
Custom CF / CC Plugins and Extensions: skyspider.com.au/store
H
hsmith 11
December 04 2019, 17:38 #390229
Thank you! I thought that this option was unnecessary since it's only a single page form. I will continue to test/monitor over the next week.